Tidslinje

TIDSLINJE – PROSESSEN RUNDT OSLO NYE TEATER:

I likhet med mange andre virksomheter har ONT opplevd et økonomisk etterslep etter Covid-19-pandemien og generelle utfordringer med høy pris- og lønnsvekst. På denne bakgrunn ble det høsten 2023 innledet en prosess med sikte på å skaffe teateret tilleggsbevilling fra Oslo kommune. Alternativet til tilleggsbevilling ville være at ONT ble slått konkurs.

18. januar 2024

Møte mellom ONT og byrådsavdelingen for kultur og næring («byrådsavdelingen»).

Byrådsavdelingen ber i møtet ONT om å levere dokumentasjon, herunder av; den økonomiske situasjonen i virksomheten, samt tiltak og handlingsplan for å bedre den økonomiske situasjonen. To uker senere, 2. februar holdes et oppfølgende møte mellom byrådsavdelingen og ONT, der det avtales at en tiltaksplan for omstilling av virksomheten skal utarbeides. Byråden er ikke til stede i noen av disse møtene.

I overkant av en måned senere, 6. mars følges arbeidet opp ved et nytt møte mellom byrådsavdelingen og ONT. Byrådsavdelingen fremmer nærmere bestemte krav til planen, herunder at den må inneholde et alternativt scenario der tilskuddet til ONT ikke økes. Et alternativ med reduksjon i tilskuddsnivået er derimot ikke et tema. Byråden deltar heller ikke i dette møtet.

Det første møtet med ONT som byråden deltar i, finner sted 8. april.

Dagen etter, den 23. mai gir byråden en orientering til bystyret, herunder ved et notat om den økonomiske situasjonen i ONT:

«Oslo Nye Teater har på denne bakgrunnen fått i oppdrag å utrede flere alternativer for teaterdriften, herunder drift med en redusert aktivitet med færre scener og et betydelig lavere tilskuddsnivå.»

Derimot opplyser ikke byråden at oppdraget om å utrede alternativer med redusert tilskudd og færre scener, først ble gitt én dag før møtet per telefon. Bystyrerepresentant Evenrud ber i e-post av samme dag (23. mai) om innsyn i oppdraget. Byråden svarer på innsynsbegjæringen 27. mai ved å opplyse at oppdraget er gitt muntlig og «[d]et finnes ikke noe dokument som det kan gis innsyn i […]».

Den 29. mai deltar byråden i spørretime med bystyret, og et møte med kultur- og utdanningsutvalget. I møtene blir byråden spurt om de langsiktige perspektivene for Oslo kommunes eierskap i ONT. Byråden gir ingen fornuftige svar eller avklaringer i den ene eller andre retningen, og antyder heller ikke at drastiske kutt i tilskuddsnivået er aktuelt allerede i kommunens budsjett for 2025.

Den 20. juni 2024 vedtar byrådet å bevilge 30 millioner kr til ONT for å ta igjen det økonomiske etterslepet. Midlene var vedtatt satt av i bystyrets vedtak om revidert budsjett for 2024. I forbindelse med byrådets bevilgningsvedtak uttaler byråden at ONT må klare seg med mindre tilskudd på sikt, men det gis ikke noe tidsperspektiv for når tilskuddsnivået skal reduseres.

Det er viktig å merke seg at alle diskusjonene om ulike driftsmodeller ved ONT våren 2024, skjer innenfor en kontekst, der det er uklart hvorvidt tilleggsbevilling på 30 millioner kr vil bli gitt eller ikke.

I saksfremlegg av 25. juni 2024 til byrådssak 90/24 orienteres det om fremtidig drift ved ONT. Om omstillingsprosessen og nivået på driftstilskudd i kommende år heter det at:

«Nivået på driftstilskuddet til Oslo Nye Teater vil fastsettes i de årlige budsjettprosessene.

Omstillinger har en kostnad. Styret i selskapet vil få i oppdrag å beregne hvilke ekstraordinære kostnader som følger av omstillingen på teateret på kort og lang sikt. Dette må behandles i den ordinære budsjettprosessen.»

Saksfremlegget la med andre ord opp til opprettholdelse av tilskuddsnivået, med en eventuell åpning for ekstraordinære tilskudd dersom det skulle være nødvendig for å gjennomføre en omstillingsprosess.

Det er først 4. september i år byråden gir ONT et skriftlig oppdragsbrev. I brevet ber byråden om at:

1. Oslo Nye Teater v/styret må arbeide frem en driftsmodell som gjør det mulig å drifte teateret med et betydelig lavere kommunalt tilskudd.

2. Oslo Nye Teater v/styret må kartlegge og legge til rette for en tidsplan for en rask omstilling til den nye driftsmodellen.

12. november

Kultur- og næringsbyråd Anita Leirvik North bekrefter lekkasjen om at Oslo Nye får 35 millioner i tilleggsinnstillingen til det foreslåtte budsjettet for 2025. Utfordringen med denne tildelingen er at 25 millioner gis som et lån og må tilbakebetales over en ikke spesifisert tidsperiode.

I tillegg får teatret 10 millioner økning av grunntildelingen, slik at det foreslåtte kuttet blir 27 millioner.

Samme dag som lekkasjen om ekstra midler ble bekreftet av byråden, gikk opposisjonen Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV), Miljøpartiet de grønne (MDG) og Rødt (R) ut med en pressemelding hvor de fremmer mistillit mot byråden. De peker på tre hovedpunkter som grunnlag for mistillitsforslaget:

  • Byråden har brutt kommunens prinsipper om god eierstyring
  • Byråden har brutt reglementet om forsvarlig saksbehandling
  • Byråden har holdt tilbake informasjon i saken